Cursist van de maand - Anneke de Jong-Rasenberg  

Oktober 2014

 

Ditmaal ben ik geholpen door onze voorzitter, Kees van Kaam, om een geschikte kandidaat te vinden voor onze rubriek "Cursist van de maand".

Niet iedereen is gelijk enthousiast als men hoort dat men met een verhaal en een aantal werkstukken op de site zal worden gezet.

Meestal is misplaatste bescheidenheid de oorzaak om te bedanken voor deze aandacht. De inbreng van Kees had echter succes.

Of hij er veel moeite voor heeft moeten doen om betrokkene zover te krijgen om mee te werken, weet ik niet maar nog geen dag na zijn belofte om eens uit te kijken naar een geschikte kandidaat binnen zijn cursusgroep schilderen, kwam hij met de gegevens van Anneke de Jong naar voren.

Enthousiast als ik ben, nam ik direct via de mail - zoals tegenwoordig gebruikelijk is- contact op met Anneke.

 

Middels een begeleidend schrijven verzocht ik haar om een vragenlijst in te vullen. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden, is het feit dat Anneke nog van de oude stempel is. Ze stelde er prijs op om hierover eerst persoonlijk benaderd te worden.

Dit werd me dan ook in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt in haar antwoord. En achteraf had ze daar natuurlijk gelijk in. De vooruitgang op de elektronische snelweg en daardoor de mogelijkheid om snel contact te kunnen leggen, kan dus ook een nadeel zijn.

Gelukkig had Anneke ook wel weer begrip voor de situatie en een excuustelefoontje van mijn kant deed de lucht geheel opklaren, waarna ik op mijn gemak het artikel kon uitwerken.

 

Anneke heet met haar volledige achternaam de Jong-Rasenberg. Met haar 81 jaar is ze een van onze oudere cursisten (wat leeftijd betreft natuurlijk).

Anneke is getrouwd met Ad. Samen hebben ze 4 zonen. Inmiddels mag ze zich de gelukkige oma van 6 kleinkinderen noemen.

Samen met haar man woont Anneke in Raamsdonksveer. Anneke is vanaf de oprichting aangesloten als cursiste bij De Handwijzer. Ze heeft hiervoor dan ook een oorkonde voor 25 jaar trouwe lidmaatschap gekregen.

Voordat ze bij de Handwijzer kwam had ze al enige jaren schilderles genoten bij het Ploegske in Geertruidenberg. De docent die haar daar les gaf was van der Mast.

Op dit moment zit Anneke op de schildersgroep van Thea Cesar op dinsdagochtend. Ze vindt Thea een hele goede docente voor wie niets te veel is en die alle tijd neemt om iets goed uit te leggen en na te bespreken.

Waar ze wel voor wil waarschuwen is dat er te veel cursisten per cursus worden toegelaten. Anneke vindt dat dit de aandacht per cursist negatief kan beïnvloeden.

Ze noemt sfeer een van de belangrijke punten bij de schildercursus. Als de sfeer goed is, komt dat de prestaties ten goede.

Op de vraag waarom ze het al zo lang heeft uitgehouden bij De Handwijzer, geeft Anneke twee steekhoudende redenen: het geeft ontspanning en het is leerzaam.

Ze vindt het moeilijk om haar werk in een bepaalde groep in te delen. Ze schildert wat ze leuk vindt. Meestal gebruikt Anneke hiervoor een voorbeeld en dat bepaalt al vooraf de gekozen stijl.

 

Om een indruk te geven van haar talent en schildercapaciteiten heeft Anneke een aantal foto's van haar werkstukken bijgevoegd.