Cursist van de maand - Corina van Aperloo-Krooswijk  

 

November 2015

Als ik de schilderklas van Ursula inloop en Corina benader met het verzoek om mee te doen als Cursist van de maand is ze in eerste instantie heel verbaasd. De verbazing wordt al snel vervangen door een gevoel van trots omdat zij is "uitgekozen". Deze keuze wordt niet alleen bepaald hoe getalenteerd iemand is, maar ook door het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee iemand zijn hobby beoefend.

 

Corina is 52 jaar en 33 jaar getrouwd met Martin van Aperloo. Hun gezinnetje bestaat verder uit 2 fantastische zonen en een hele lieve schoondochter. Ze wonen aan de Commandeurstraat in Geertruidenberg. Zij, haar man en sinds kort ook hun zoon hebben al 28 jaar een bedrijf met de naam MCAP Cable & Glassfiber assemblies, dat zich heeft gespecialiseerd in kabelassemblages voor zowel koper, glasvezel en hybride uitvoeringen voor tal van toepassingen op wetenschappelijk en industrieel gebied.

 

Corina is inmiddels 5 jaar cursist Schilderen bij Creativiteitscentrum De Handwijzer. De reden dat ze voor schilderen heeft gekozen ligt in het feit dat ze het als kind altijd al leuk vond om te tekenen en te kleuren; daarnaast wilde Corina graag creatief bezig zijn. Via onze website werd haar interesse gewekt en kwam ze in contact met ons. De cursus sprak haar wel aan en het was ook nog eens lekker dicht bij huis. Ze nam zich voor om gewoon eens een jaartje aan te zien of het wel zou bevallen.

 

Uiteindelijk bleek Ursula, de docente die op de donderdagavond schilderles geeft, de juiste motivator te zijn om met schilderen verder te gaan. De diverse verschillende opdrachten die Ursula haar cursisten laat maken, halen je uit je comfortzone en stimuleren je om verder te kijken en te experimenteren. Deze methode zorgt ervoor dat je kunstwerken maakt die je anders nooit zou maken. Het verbaast Corina elke keer weer wat ze in de afgelopen 5 jaar al heeft bijgeleerd. Ook haar medecursisten dragen bij aan haar enthousiasme en inspiratie; de onderlinge sfeer is goed en het is ook heel gezellig tijdens de les.

 

Daarnaast neemt Corina wel eens een kijkje bij andere cursussen. Bij de cursus tekenen bijvoorbeeld, die op dezelfde avond als het schilderen plaatsvindt, worden ook resultaten gehaald die haar inspireren om verder te gaan. Naast de opdrachten die Ursula geeft, vindt Corina het ook fijn om haar eigen creativiteit toe te passen in haar schilderwerken. Schilderen is voor haar een goede manier om te ontspannen en los te komen van de dagelijkse beslommeringen.

 

Het Henricusgebouw vindt Corina een mooie ruimte met veel mogelijkheden. Helaas is de verlichting voor het gebruik van de verschillende kleuren bij het schilderen onder de maat, waardoor het soms moeilijk is om de juiste mengkleur te verkrijgen. Daarnaast zorgt deze verlichting nogal eens voor wat schittering en weerkaatsing op het werkstuk.

 

Omdat Corina snel een eindresultaat wil hebben, moet haar "clubje" altijd om haar lachen. In het begin vindt ze haar kunstwerk nooit wat en geleidelijk aan wordt het toch meestal iets moois. Op zich blijkt ze voor het schilderen dus toch geduld te kunnen opbrengen. Haar werk is volgens Corina niet in te delen in een bepaalde categorie, ook al omdat ze nog steeds aan het zoeken is naar een eigen stijl. Op dit moment schildert ze realistisch, maar in de toekomst wil ze ook andere kunstvormen gaan uitproberen. Corina heeft geen bepaald doel voor ogen met haar hobby maar hanteert wel de leus "enjoy de moment".

 

Corina vindt het leuk als ze anderen kan enthousiasmeren om ook te beginnen met schilderen. Zo heeft ze haar nichtje ook al zover weten te krijgen om het penseel ter hand te nemen. Verder blijkt Corina er moeite mee te hebben om afscheid te nemen van haar schilderijen, behalve als ze deze speciaal voor iemand maakt.

 

Het valt Corina op dat ze anders naar kunst is gaan kijken sinds ze op schilderles zit. In het dagelijkse leven vallen haar dingen op die ze voorheen niet zag. Kunst deed haar voorheen niet veel terwijl ze nu ontdekt hoe mooi en bijzonder kunst kan zijn. Ze raadt dan ook iedereen in haar omgeving aan lid te worden van De Handwijzer om lekker creatief bezig te zijn en je te kunnen uitleven in je fantasiewereld.

 

Bert Bodelier