Cursist van de maand - Toos Kanters  

 

April 2015

Toos is niet alleen heel verrast als ik haar vraag of ze belangstelling heeft om al Cursist van de Maand april 2015 op onze website te pronken, maar ze is ook heel vereerd met deze uitnodiging.

 

Toos is 72 jaar geleden geboren als een van de 11 kinderen van het gezin Smetsers uit Oirschot. Tijdens haar werkzame leven was Toos kraamverzorgster. Ze is getrouwd met Antoon Kanters en samen hebben ze 3 kinderen grootgebracht in Oosterhout. Inmiddels is Toos grootmoeder van 5 kleinkinderen.

 

Toos draait al heel wat jaren mee als cursist Tekenen bij Creativiteitscentrum De Handwijzer. In 1997 kreeg Toos na een uitgebreid onderzoek als diagnose te horen dat ze Parkinson had. Deze aandoening belemmerde het goed uitvoeren van haar grote hobby, namelijk het bespelen van de keyboard. Om toch iets om handen te hebben zocht ze naar een hobby die ze wel zou kunnen blijven doen. Al snel besloot ze te gaan tekenen.

Ik weet nog goed hoe ik haar in het seizoen 2001/2002 mocht verwelkomen als nieuwe cursiste. Toos had mijn naam doorgekregen van een gezamenlijke kennis toen ze haar had verteld dat ze wilde gaan tekenen. Toos vertelt nooit spijt te hebben gehad van haar beslissing om les te gaan nemen bij Creativiteitscentrum De Handwijzer en zegt in al die jaren veel van mij te hebben geleerd.

 

Toos heeft in bijna alle locaties, waar De Handwijzer cursussen heeft verzorgd, les gehad. Maar in het Henricusgebouw heeft ze haar draai echt gevonden, al zou er nog wel iets aan het licht gedaan kunnen worden.

Toos is heel enthousiast als ze het over haar huidige tekengroep heeft. Het is een heel hechte groep, waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar een geweldige sfeer hangt tijdens de lessen. Dit geeft haar elke week weer de motivatie om, ondanks haar steeds groter wordende beperkingen, toch weer de kracht op te brengen om de lessen te volgen. Daardoor werkt Toos nog steeds met veel plezier aan haar creaties op papier.

Omdat ze alles leuk vindt om te tekenen, is haar oeuvre in de loop der jaren zeer uitgebreid en verschillend. Ook het materiaal waarmee Toos in de loop der jaren heeft gewerkt is heel divers. Zo heeft ze getekend met potlood, krijt, kleurpotlood, inkt en wasco.

In de afgelopen 15 jaar heeft ze aan heel veel tentoonstellingen meegedaan en ook zelf heel veel exposities georganiseerd. Hierdoor heeft ze ook veel werk verkocht en hangt er zelfs een kunststuk van haar in een museum in Breda.

 

Bert Bodelier

 

 

Omdat haar fijne motoriek steeds verder achteruit gaat en ook haar concentratie en uithoudingsvermogen steeds slechter worden heeft Toos uiteindelijk in de loop van dit cursusjaar besloten om te stoppen met de tekencursus. Ze heeft zich wel voorgenomen om thuis, wanneer het even kan, te blijven tekenen. De hele tekengroep zal een geweldig mens en promotor van het tekenvak gaan missen!

Wij wensen Toos veel geluk, gezondheid en tekenplezier toe en hopen haar nog eens te mogen begroeten tijdens de lessen of bij tentoonstellingen.

 

Bert Bodelier

Docent tekenen