Expositie Adrie Kersten  

Expositie Adrie Kersten in Oosterhouts centrum

Eén van Oosterhouts bekende kunstenaars en docent van creativiteitscentrum De Handwijzer, Adrie Kersten, exposeert een onderdeel van zijn uitgebreide oeuvre twee maanden lang in hartje Oosterhout.
In het pand van ABN-AMRO-bank, aan het Arendsplein nr. 70, toont Adrie zijn olieschilderijen en eerder gemaakte (hand)zeefdrukken aan het grote publiek en wel op zijn eigen wijze: in banners namelijk. Daarmee laat hij dan tevens zien hoe een handzeefdruk uiteindelijk tot stand komt.

Van jongs af aan was zijn voorliefde voor tekenen en schilderen in de breedste zin van het woord al duidelijk en heeft Adrie er zich later in bekwaamd om van zijn hobby zijn beroep te kunnen maken gedurende 42 jaar als leraar in het middelbaar onderwijs. Daar heeft hij meer dan 6500 leerlingen kunnen fascineren met zijn liefde en passie voor tekenen en schilderen.

Ook in zijn vrije tijd kon hij zich naar hartelust toeleggen op zijn hobby: geschoold op de lerarenopleiding door prominenten als Toon Gerritse, Guido van der Griend, Ru van Rossem, Joop Liesker en later bij H19 door de Oosterhouter Piet Hohmann, leerde Adrie de finesses van het handzeefdrukken, daarnaast waren het etsen en linoleumsnijden al favoriete activiteiten.
Geschoold in alle aspecten en technieken zie je ook bij Kersten een natuurlijke ontwikkeling in zijn werken, verlopend van grafische impressies, via acryl naar olieverf schilderijen waarin dan uiteindelijk nog altijd een link te zien is naar de grafische manier van weergeven.

Onderwerpen van Adrie's creatieve uitingen zijn heel divers en gevarieerd. Zelf zegt hij:
"De onderwerpen die ik schilder, kies ik zeer overwogen en welbewust uit. Het op dàt moment gekozen onderwerp bij dàt specifieke licht van een bepaald moment op de dag, geven de voor mij zo belangrijke sfeer weer."

Gevraagd naar de sfeer die zijn schilderijen uitademen, kom je uit bij de Franse impressionisten en in het verlengde daarvan de Haagse school, maar altijd met een weerspiegeling van wie hij zelf als mens is.
Kersten: " ... de zoekende en trefzekere penseelstreken en het gebruik van heldere kleuren in het palet. De draai die ik er persoonlijk aan geef is om op mijn eigen manier, wat grafischer te werken, waarbij helderheid en vrolijkheid van kleur de hoofdrol spelen ..."

Bijzondere vermelding verdienen zijn muurschilderingen die in overleg met de opdrachtgever altijd het gewenste resultaat opleveren. Al 20 jaar lang!
Daarnaast staan in het Oosterhoutse stadspark twee kleurrijke betonbankjes van zijn hand, genaamd Carrousel en Familiebank; deze zijn ook zeer de moeite waard om te gaan bewonderen.

Naast zijn creatieve uitingen heeft hij ook een groot sociaal leven w.o. zijn kinderen, kleinkinderen en familie.
Adrie: "Ik hou er ook erg van om buiten te zijn en te bewegen, te fietsen, wandelen, nieuwe ideeën opdoen. Fotograferen is ook een grote passie, altijd heb ik mijn camera bij me. Overal leg ik het sociale gebeuren vast en afbeeldingen die ik dan weer kan gebruiken voor het schilderen en het lesgeven. Ik ga ook graag op reis en maak overal foto's en verslagen".

Graag verwelkomt Adrie u op zijn expositie in de ABN-AMRO-bank aan het Arendsplein nr. 70 van 21 mei t/m 21 juli tussen 10:00 en 17:00 uur. Vrijdag tot 20:00 uur. Toegang is gratis!