70 jaar Bevrijding 2015  

Tieners schilderen "Herdenken" na 70 jaar Bevrijding

Op initiatief van Ayla Corstanje, atelier en galeriehoudster in Geertruidenberg en tevens docente bij creativiteitscentrum De Handwijzer en onder begeleiding van de Adrie Kersten (jeugddocent van De Handwijzer), hebben een aantal jeugdige cursisten het plan opgevat om een kunstwerk te maken ter nagedachtenis aan de bevrijding. Dinsdag 5 mei is het namelijk 70 jaar geleden dat ons land officieel bevrijd is.

De jongens en meisjes lazen op Internet verschillende verhalen over de belevenissen van 6 Roma-kinderen over de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat ze een keuze gemaakt hadden uit de verhalen zijn ze vanuit hun fantasie begonnen met schetsen waardoor er een aantal indrukwekkende kunstwerken zijn ontstaan.
Deze jongen mensen hebben met hun penselen het gepresteerd om, meer dan 70 jaren na dato, de drukkende sfeer en de verschrikkingen uit die jaren vast te leggen op houten panelen.
De deelnemende jongeren zijn: Esmee Dirven, Niels IJpelaar, Nicole Pruissers, Floor Langermans en Stan van der Pluijm.

De werken zullen in Raamsdonksveer te bezichtigen zijn tijdens de jaarlijkse expositie van cursisten van De Handwijzer op Koningsdag.
De tentoonstelling is op maandag 27 april van 10:00 uur tot 16:00 uur in het Henricusgebouw aan het schoolpad in Raamsdonksveer.(achter Jola)

Zondag 3 mei werken de zeven jongeren op initiatief van stichting "Sinti" mee aan een herdenkingconcert met Zigeuner en Klezmer muziek. Dit concert zal in Tilburg gehouden worden op zondag 3 mei om 16.00 uur en op maandag 4 mei om 21.15 uur .
Tijdens het concert, waarbij ook een dansgroep haar medewerking zal verlenen, worden de betreffende schilderijen op het podium als achtergrond geprojecteerd. Het adres van is: Bleijmakerij/de Boemelhal 76, in de Spoorzone (een theater gemaakt in een oud voormalig treinhal-complex) Burgemeester Broxlaan 8-76 in Tilburg.

Daarna geeft het orkest met de dansgroep op dinsdag 5 mei een uitvoering tijdens het "Bevrijdingsfestival" te Wageningen. Ook hier zullen de tekeningen als toneelachtergrond te bewonderen zijn.

Op zaterdag 30 mei zijn de gemaakte kunstwerken nogmaals te bewonderen tijdens het "Gipsy festival" in Tilburg.