de Handwijzer

De Handwijzer

Stichting De Handwijzer bestaat sinds 19 april 1989.

De officiële oprichting van Stichting De Handwijzer is op 19 april 1989.
Voordien was Joop van de Pluijm bij hem thuis in de “keet” begonnen met schilderlessen.

Al snel werd het aanbod bij hem te veel, want Joop was nog enthousiaster dan de mensen, die bij hem kwamen schilderen, praten en koffie drinken. Want dat laatste vond Joop erg belangrijk. Hij was een mensen-mens, altijd oog en oor voor iedereen, die dat nodig had. En hoe kan dat beter dan onder het schilderwerk.

Al vrij snel werd het te druk in Huize v.d.Pluijm en werd gezocht naar een vaste plaats, waar nog meer mensen bij konden. Hij vond 1993 zijn leslokalen in “De Omschoor”.

De cursisten kwamen in grote getalen en er werden nieuwe docenten gezocht. Joop zocht hulp voor de administratie en het geldbeheer: er moest een stichting opgericht worden “De Handwijzer”. Op 19 april 1989 werd de oprichtingsakte getekend. In 1991 kreeg Joop zijn eerste subsidie van de gemeente: 4000 gulden. Gelukkig heeft de gemeente ingezien, dat wij sindsdien een vaste subsidie toegewezen krijgen. Joop wilde veel en zette zich in om vele sponsors te werven. Want naast deze activiteiten begon Joop al snel met het organiseren van “Het Smartlappenfestival”. Het was een cultureel gebeuren, wat ook nog wat opbracht voor De Handwijzer. Er zijn al papieren hiervan uit 1994. Aanvankelijk werd dit georganiseerd in “De Omschoor”, maar al snel werd uitgeweken naar “De Witte Leeuw”. 17 jaar is dit festival georganiseerd. 

Naast het Smartlappenfestival, werd in de Omschoor zeker 1 soms 2x per jaar een Brabantse Avond georganiseerd, waarin vooral Oostbrabantse zangers optraden in de Omschoor; altijd volle bak! Ook werden er toneelvoorstellingen gegeven (Theatergezelschap “t Cabaneel” is begonnen in “De Omschoor”) en natuurlijk werden de kinderen nooit vergeten, die ook eenmaal per jaar een clown, poppenkast of WC Experience kregen voorgeschoteld. 

Vanaf 1993 werd op initiatief van De Handwijzer het Jeugdvakantiewerk opgestart; aanvankelijk onder de hoede van Stichting De Handwijzer, later zelfstandig.
Vele jaren lang heeft Wim Zijlmans een kinderknutselmiddag georganiseerd op zaterdagmiddag. Vaak kreeg hij daarbij medewerking van ouders. De leeftijd was vanaf ongeveer 9 tot 14. Het was aanvankelijk een groot succes, maar na een aantal jaren ging die leeftijd geleidelijk aan naar beneden, en werd de indruk gewekt, dat de ouders hun kinderen “dumpten” in De Omschoor, om zelf op het gemak te kunnen gaan winkelen. Mede door Wim’s vele andere bezigheden en de verhuizingen, is hij uiteindelijk gestopt met deze middagen.

Geleidelijk aan werden de cursussen uitgebreid en kwam naast het schilderen ook tekenen, bloemschikken en kleding maken. Berucht was de donderdagochtend, waar Thea de Meijer de scepter zwaaide over een “kletsclubje” die toch iets onder handen hadden: breien, kaarten maken e.d. Heel gezellig, en dat vond Joop heel belangrijk. Helaas is hij ons 15 jaar geleden ontvallen, maar vergeten doen hem nooit!
Het was een mooie tijd in De Omschoor. Altijd werd na een cursus nog een glaasje gedronken aan de bar; bijna niemand ging gelijk naar huis. En ook bij de diverse voorstellingen werd tot laat in de avond nagepraat aan die bar! Het was er huiselijk en gezellig.

Helaas kwam daar een einde aan, toen de Fam. Meijer het huis ging verbouwen. Er was geen plaats meer voor De Handwijzer.
Op zoek dus naar een nieuwe locatie. Dit werd Sportschool van Drunen, alwaar we 2 jaar zijn geweest. Het was een tijdelijke oplossing tot we een meer definitieve locatie hadden, waar de cursisten meer hun creativiteit kwijt konden.
Samen met de gemeente kwamen we terecht in Geertruidenberg in “De Oude Wacht” om daar het beeldhouwen te doen, en in “De Peuzelaar” voor de andere cursussen. Met veel plezier hebben we er 2 jaar gebruik van gemaakt, totdat ter sprake kwam, dat de school zou verdwijnen om een nieuwe te bouwen. Weer moesten we verhuizen. Toen kwam plots het Henricusgebouw in beeld, waar we uiteindelijk na een prachtige verbouwing onze intrek in konden nemen. Hopelijk voor nog een lange tijd.

De cursussen zijn de laatste jaren uitgebreid met “Keramiek”.
Het Bloemschikken, Schilderen, Beeldhouwen, Jeugdschilderen en Tekenen wordt nog volop gedaan. En ‘t Henricusgebouw wordt tevens verhuurd aan allerlei culturele verenigingen, die er een optreden of voorstelling willen geven. Stichting De Handwijzer exploiteert met genoegen dit prachtige gebouw, een parel in de gemeente Geertruidenberg.

Contact

Vul het onderstaande contactformulier zo compleet mogelijk en wij beantwoorden uw bericht zo snel mogelijk.

de Handwijzer

Stichting de Handwijzer

Cursuslocatie
Schoolpad 2a
4941 GH Raamsdonksveer